Iskolánk 7. osztályos tanulói a Határtalanul! pályázat keretében a A Szepesség gyöngyszemei – „Rákóczi” programon vettek részt.

Az elnyert támogatás összege 1500000 Ft.

 

 

Az előkészítő órák után (földrajz, irodalom és történelem) 2018. május 2-án a kora reggel órákban indultunk első úticélunk felé,  Alsósztregovára, ahol Arany emlékév keretében Madách-kúriát tekintettük meg, mely egy hatalmas angolparkban áll. A korabeli berendezésekkel kialakított dolgozószoba („oroszlánbarlang”), a kastély szalonja és egy kis színházterem után az Ember tragédiája színeinek megfelelően berendezett szobák, tablók, képek, vitrinek következnek. Elsétáltunk Madách emlékművéhez is.

Következő állomásunk Rozsnyó volt, az egykoron oly dicső bányászváros. A Rákóczi-szabadságharc alatt 1706-ban II. Rákóczi Ferenc Rozsnyóról kormányozta a fennhatósága alatt lévő országrészeket. Ellátogattunk a Rozsnyói Alapiskolához is.

Késő délután Betléren (Betliar) az Andrássy család pazar vadászkastélyát kerestük fel. Az épület mögött nagy kiterjedésű angolpark található, amelyben egzotikus fák, bokrok, külhoni fenyők és több klasszicista, romantikus építmény található.

Este érkeztünk meg Tátralomnicra, szálláshelyünkre, ahonnan mind reggel és este csodálatos kilátás nyílt a lomnici csúcsokra.

A 2, nap az ízletes reggeli elfogyasztása után az egyik legmagasabban fekvő barlanghoz, a Bélai cseppkőbarlanghoz (Belianska jaskyňa) vezetett utunk. A barlangot Husz György és Britz János fedezte fel 1881-ben.

Innen Késmárkra (Kežmarok) vitt utunk, ahol  megtekintettük a két evangélikus templomot, a Thököly várat és a dicső fejedelem sírját is.

Majd a Szepesség gyöngyszemére, Lőcsére (Levoča) utaztunk . A városi műemlék-rezervátum magába foglalja a város történelmi és kulturális nevezetességeit, amelyeket a csaknem teljesen épségben fennmaradt városfalak ölelnek körbe.

Ezután  Lőcsétől 15 km-re fekvő Szepesi várhoz mentünk fel, mely Közép-Európa legnagyobb erődítése, értékes műemlék, az UNESCO Világörökség része.

Következő állomásunk  Igló, mely a Szepesség második legnagyobb városa. Európa legnagyobb nyújtott orsó formájú főterét díszíti a Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére szentelt plébániatemplom. Steindl Imre tervei szerint újjáépített süvege Szlovákia legmagasabb templomtornya.

Rövid kitérőt tettünk Csütörtökhelyre (Spišský Štvrtok), felkerestük a Szent László plébániatemplomot, mely egybeépült a Zápolyaiak temetkezési kápolnájával. A magyarországi gótikus építészet egyik legtökéletesebb, legarányosabb alkotásaként tartják számon.

Este történelmi vetélkedőt rendeztünk, melyet Vedó Martina, Kosztyu Boglárka, Szabó Boglárka és Nyikos Kata csapata nyert meg.

A harmadik napon először Szepesszombatra utaztunk, fő látnivalói közé tartozik a későromán stílusú Szent György templom Lőcsei Pál mester alkotásaival, és a reneszánsz harangláb.

Utazásunk végén felkerestük Felső-Magyarország gyöngyszemét, Kassa (Košice) városát. Felejthetetlen élményt nyújtott a a Rákóczi-ház, s nem utolsósorban a székesegyház meglátogatása. A fennmaradt gótikus templomok sorában a kassai dóm, vagy teljes nevén a Szent Erzsébet-székesegyház a felvidéki Kassa városának szimbóluma, ami nemcsak a régió, de a közép-európai egyházi építészet kétségkívül párját ritkító alkotása.

A templom legszebb és legértékesebb műkincse a gazdagon díszített gótikus főoltár, legnépszerűbb látnivalója pedig vezérlő fejedelmünk II. Rákóczi Ferenc kriptája. A kriptánál iskolánk tanulói koszoút helyeztek el Rákóczi kőkoporsójánál.

 

Külön köszönetünket fejezzük ki Korpás Árpád idegenvezetőnek, aki minden helyszínene felelevenítette mind az irodalmi, mind a történelmi személyeket, eseményeket, élménydús előadási felejthetetlen emlékként fog megmaradni bennünk.

Köszönjük a biztonságos utazást Naser Csémy-nek, sofőrünknek.

Az utazáson készült fotők ide kattintva érhetők el.

A rövid összefoglaló videó ide kattintva érhető el.

 

Németh László igazgató