Iskolánk 7. osztályosai a „Határtalanul!”  pályázat keretében Szlovákiában Felvidéki tanulmányi kiránduláson vett részt.

Az elnyert pályázati támogatás összege 598000 Ft, az önrész összege 256000 Ft volt, melyhez Győrzámoly Község Önkormányzata 100000 Ft-tal járult hozzá.

Az előkészítő órák után május 4-én indultunk el a mintegy 420 km-es utunkra a dunaszegi 7. osztályos tanulókkal közösen.

I. nap:

Lévára utaztunk, ahol a város legfőbb nevezetessége a Lévai-vár, melynek történelmére ma nemcsak a konzervált romok, de a fiatalabb, Dobó-kastély néven ismert erődje is emlékeztet. Léva vára a 13. század közepe táján épült, királyi vár, 1270-ben II. Ottokár hiába ostromolta. Rajzversenyt hirdettünk, melynek témája a lévai vár.

Következő állomásunk Körmöcbánya. Az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb, aranybányászatáról nevezetes bányavárosa és pénzverőhelye. 1335-től itt verték a híres aranyforintot, mely körmöci dukátként is ismert volt.

 

Folytattuk utunkat Selmecbányára, melynek belvárosa a Világörökség részét képezi. A világ első bányászati akadémiáját itt hozták létre Mária Terézia idején. Itt született a híres bányász himnusz. Bányamúzeumot és a skanzent  megtekintettük.

Selmecbányát 1449-ben Hunyadi János sikertelenül ostromolta, a várost ekkor már magas kőfal és vizesárok védte. 1462-ben békekötéssel szerezte vissza Mátyás király. Rendhagyó történelem óra keretében felidéztük a Hunyadiakról tanultakat. Megtekintettük Szentháromság teret és a Városházát is. A szállás elfoglalása után ellátogattunk város egyik dombján épült a Leányvár kastélyhoz, melyhez számtalan magyar monda fűződik. Ehhez kapcsolódóan a kastélynál felolvasást tartottunk Lovik Károly: A leányvári boszorkány című regényéből.

II. nap

Továbbutaztunk Besztercebányára, ahol megtekintettük a belvárost  A Garam folyó mentén fekvő településen végezte alsó iskoláit Balassi Bálint. Mikszáth híres regényében, a Beszterce ostromában szereplő helység Besztercebányával azonos, s részben itt játszódik a mű cselekménye. Egy részletetetfelolvastunk a műből, majd megtekintettük a várnegyedet, vártemplomot.

Ezután megtekintettük Rimaszécsi Alapiskolát, ahol elültettük a barátság fáját.

Kecső – látogatást tettünk a Domica-barlangban, mely az Aggteleki-karszt szlovákai folytatása.

Majd Betléren az Andrássy család pazar vadászkastélyát kerestük fel, amely a 17. század végén várkastélynak épült. Itt lakott az Andrássy család, miután Krasznahorka várát elhagyta. A kastélyt 1880-ban korszerűsítették eklektikus stílusban, teljes régi berendezése megmaradt. Híres vadásztrófea-gyűjteménye és 1793-ban Andrássy Lipót által alapított barokk könyvtára van. A kastélyt gyönyörű 57 hektáros angolpark veszi körül tóval, vízeséssel, kúttal, az egykori könyvtár és állatkert épületeivel.

III. nap

Krasznahorkaváralja – az Andrássy-mauzóleumhoz érkeztünk, ami felújítás alatt van, ugyanúgy, mint Krasznahorka vára. A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette.

Következő úticélunk Rozsnyó. A Rákóczi-szabadságharc alatt 1706-ban II. Rákóczi Ferenc Rozsnyóról kormányozta a fennhatósága alatt lévő országrészeket. Felkerestük Kossuth Lajos szobrát is. Itt tanári kiselőadás keretében felidéztük Kossuth Lajosról tanultakat.

Ezután Sajógömörön megnéztük Mátyás király bronzszobrát, meghallgattuk  a "Mátyás király Gömörben" című tanulságos magyar népmesét.

Következő állomás Rimaszombat. Gyalogos városnézés keretében ismerkedünk a Fő tér templomaival és polgárházaival, megnéztük a református iskolát is. Megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát is.

Ezután következett  Osgyán – Luzsénszky-kastély, mely egy romos, kerítéssel körülvont, nem látogatható épület, ezért csak fotózni tudtunk ott.

A várkastélya 13. századi vár alapjaira épült a 17. században. A várat a 15. század közepén a husziták foglalták el, de 1460-ban Hunyadi Mátyás serege visszafoglalta. Itt győzte le Basta császári serege a Németh Balázs vezette hajdúk seregét. A császári katonaság Osgyánt is felgyújtotta, várának maradványaiból épült fel a reneszánsz várkastély.

Innen a Füleki várhoz utaztunk, az egykori vulkán lekopott bazaltperemére épült középkori erődítményhez, Fülek város közepén.

Nagyon érdekesnek találtuk a fő bástyában lévő kiállítást.

Utolsó állomásunk a Gácsi kastély volt. A Gácsi-vár 1612-ből származik, Gács községében található. Elhelyezkedését tekintve magányos erdős dombon fekszik.

 A vár panorámája valóságos mesekép, a kastély ablakából 15 környező falu, valamint megfelelő látási viszonyok között, a Magas-Tátra néhány csúcsának lenyűgöző képe tárul a látogató szeme elé. Ma szállodaként üzemel.

Bízunk benne, hogy minden diákunk felejthetetlen élményekkel tért haza a történelmi helyszínekkel ékesített kirándulásunkról.

Külön köszönetünket szeretnénk kifejezni Korpás Árpádnak, idegenvezetőnknek, aki minden helyszínen és a buszon is fáradhatatlanul osztotta meg velünk ismereteit, mutatta be az adott tájat, helységeket, műemlékeket.

Akik nélkül a kirándulás nem valósulhatott volna meg:

A továbbiakról meséljenek a képek..katt ide!

Az útról készült rövid kis videó ide kattintva tekinthető meg...

Németh László igazgató