Szombat este érkeztünk haza egy csodálatos angliai utazásról. Három hetedikes, öt nyolcadikos, két középiskolás- egyikük volt tanítványom- és az egyik kislány édesapja, így összesen velem együtt tizenketten indultunk útnak egy héttel ezelőtt, hogy a hosszú buszozás után megérkezzünk Oxfordba, ebbe a gyönyörű egyetemi városba.

Egy délutánt töltöttünk itt. Megnéztük az egyik College épületét, a gyönyörű ebédlőjét, kápolnáját, tettünk egy nagy sétát a városban, majd tovább indultunk nyugatra, a Bath melletti Trowbridge városába, ahol már vártak ránk a szállásadó családjaink.

A gyerekeket hármas- négyes csoportokban helyezték el angol családoknál, ami ragyogó lehetőség volt a nyelvgyakorlásra,  arra, hogy belelássanak kicsit egy angol család életébe, megkóstolják az ételeiket, ízelítőt kapjanak az ottani szokásokból és ismerkedjenek a gyerekeikkel.

Esténként ide érkeztünk vissza, reggel pedig innen indultunk a szebbnél szebb várakba és városokba. Így jutottunk el Gloucesterbe, ahol egy gyönyörű katedrálist látogattunk meg.

A Berkeley kastélyba, ahol idegenvezetőnk segítségével II. Edward király történetével, raboskodásának és halálának színhelyével ismerkedtünk meg, a délutánt pedig Bath-ban töltöttük, ami az egyik legszebb angol város és római kori fürdőjéről híres.

Talán a legnagyobb élményt mindannyiunknak a Warwick kastély látogatása nyújtotta, ami amellett, hogy gyönyörű olyan látnivalókat kínált, mint egy működő katapult, csodálatosan berendezett kiállítótermek, ahol megelevenedett a múlt.

A Madam Tussauds panoptikum mintájára viaszbábuk segítségével mutatták be a vár életét az istállótól a cselédszobákon át a királyi lakosztályokig.

Délután pedig Stradfordba mentünk, megnéztük Shakespeare szülőházát, sétáltunk  és élveztük a város középkori hangulatát.

A következő napon Walesbe utaztunk, és itt is várt ránk egy Normann vár, a Caerphilly vár.

Lenyűgöző a vár nagysága, relytélyes, titokzatos hely. Teljesen elvarázsolt bennünket.

Mint ahogyan a wales-i nyelv is, hisz a buszon próbáltuk megtanulni a világ leghosszabb nevű vasútállomásának a nevét kisebb nagyobb sikerrel.

Az utolsó napot Londonban töltöttük, miután búcsút mondtunk a vendéglátóinknak, akik nagyon megdicsértek bennünket, mégoklevelet is adtak. Nem csak a mi érdemünk, hiszen három iskolából voltunk, de a miénk is!

 

Kedves Igazgató Úr és Szülők !

 

Nagy örömünkre szolgált vendégül látni az Önök diákjait Trowbridge-ben és ,nagy köszönet a kísérő tanároknak, akik nagyon jó munkát végeztek.

Az egész csoport viselkedése példamutató volt végig.

Bárcsak minden csoportról el tudnánk ezt mondani, de sajnos nem ez a helyzet.

Minden családunk nagyra értékelte a gyerekek törekvéseit, hogy beszélgessenek a családokkal és érdeklődjenek az életük felől.

Büszkék lehetnek a szülők és tanáraik a gyerekeikre és köszönjük, hogy ilyen élvezetes hetet tölthettünk együtt.

Őszinte tisztelettel : 

Val Rideout

A Wiltshire-i szállásadók manager igazgatója.

 

Mindannyiunknak felejthetetlen élmény volt ez az egy hét. Köszönet a szülőknek, akik lehetővé tették a gyerekek utazását, a kollégáknak, akik helyettesítettek engem, és nem utolsósorban az utazási irodának, a Student Lines-nak a fantasztikus programokért és profi szervezésért és az idegenvezetőnek, Budai Zoltánnak. (Az eddigi legjobb idegenvezetőnknek.) A sofőröket sem szabad kihagynunk, akik biztonságosan elvittek és hazahoztak minket. Szívből köszönjük!

A továbbiakról meséljenek a képek..katt ide..

 

Liszkai Éva angoltanár, az utazás szervezője